ישראל היא מדינה מוקפת אויבים. בכל נקודת זמן עלולה לפרוץ כאן מלחמה, ולמעשה גם בתקופות שמוגדרות כ"שקטות" נופלים טילים בחלק מאזורי הארץ. "חרבות ברזל" סיפקה לכולנו תזכורת לגבי החובה להיות ערוכים היטב לכל מצב ולכל תרחיש, גם אם לכאורה הוא נראה מופרך או שהסבירות להתממשותו נמוכה. אחד הסיכונים שמתגברים בזמן מלחמה הוא של התפרצות שריפה, כשהנזק הוא גם לרכוש וגם לחיי אדם. כאן בעמוד תמצאו מידע מפורט על מערכות לגילוי אש ועשן כך שתוכלו להתנהל נכון ולמזער את הסיכון הזה.
כשמבינים שבישראל עלולה לפרוץ מלחמה בכל רגע, בדרך כלל בלי התראה מוקדמת, המדיניות המתבקשת היא להקדים תרופה למכה. כלומר למגן כל בניין – גם כשהוא משמש למגורים, גם לעבודה, גם למסחר ובעצם לכל מטרה – כך שיהיה מוכן לתרחישים הכי גרועים שיכולים לקרות. כשלוקחים מקדם ביטחון מקסימלי, לא מצטערים לאחר מכן.
הבסיס הוא מערכות גילוי אש איכותיות במיוחד. כפי שראינו כולנו בימים שלאחר ה-7/10, גם אחרי יירוטים מוצלחים של מערכת כיפת ברזל, פרצה בלא מעט מקומות שריפה (עקב רסיסים ואפילו עקב חלקי מיירטים). גילוי מהיר של האש משפר באופן דרמטי את הסיכוי לכבות אותה עוד לפני שנגרמים נזקים בלתי הפיכים וכמובן מספק התראה טובה יותר לכל מי שנוכח במקום ולכן אפשרות להימלט ולא להילכד ע"י הלהבות.
מערכות גילוי אש הן למעשה מערכות גילוי עשן. האיכות של מערכת כזו נקבעת על סמך 2 מרכיבים: הגלאים שבהם משתמשים והפריסה שלהם.
ישנם כמה וכמה סוגים של גלאי עשן: גלאי יוניזציה שיודעים לזהות חלקיקים קטנים שמתפזרים באוויר בזמן בעירה, גלאים פוטו-אלקטריים שמזהים חלקיקים גדולים ורגישים פחות להתראות שווא, גלאי לייזר שמבוססים על העיקרון שעשן חוסם את הקרן כך שאם היא לא הגיע ליעד כבשגרה, זהו סימן לשריפה, ועוד.
הבחירה בין סוגי גלאי העשן היא בהתאם למאפיינים הספציפיים של כל חלל. בחלק מהמקרים ההמלצה תהיה לשלב בין סוגים שונים כדי להבטיח כיסוי מושלם וזיהוי מהיר של כל שריפה. גם לפריסה נרחבת במיוחד יש תרומה מכרעת למהירות הגילוי ולסיכויי הכיבוי.
עוד המלצה בהקשר של מערכות לגילוי עשן ולכיבוי אש במהלך מלחמה היא לבצע תרגולים רלוונטיים. העצה הזו תקפה למעשה גם בשגרה, מפני שבישראל אנחנו במצב חירום תמידי. התרגולים עוזרים לעובדים להיות מוכנים לכל צרה שלא תבוא. כך למשל עובדים שיודעים איפה נמצא כל ארון כיבוי אש, איפה ממוקמים המטפים, מהם נתיבי המילוט אם פורצת שריפה ומה עליהם לעשות בכל מצב יגיעו לעבודה רגועים (ככל האפשר) גם בזמן מלחמה. בנוסף הם יתפקדו היטב בזכות התרגולים שמעניקים להם תחושת ביטחון.
אם כבר מותקן אצלכם בבניין ציוד כיבוי אש – גלאי עשן, רכזת גילוי אש, ספרינקלרים, גלגלון, זרנוק, מזנק ועוד – ההמלצה שלנו היא לבצע בדיקה יסודית של כל אחד מהרכיבים. מערכת כיבוי אש, כמו כל מערכת, עלולה לסבול מבלאי בכל אחד מחלקיה, ובמקרה כזה היא כמובן לא תוכל למלא את ייעודה אם חלילה ייווצר בכך צורך. מאחר שבזמן מלחמה הסיכוי שייווצר צורך גבוה מהרגיל, ובמיוחד במקומות שבהם יש חומרים דליקים, כימיקלים וכו', מומלץ לבצע בדיקה יסודית ומקיפה. בהקשר זה כדאי לזכור שממילא נדרשות בדיקות תקופתיות, ואם תקדימו אותן תוכלו לישון בשקט באמת.