סביבת העבודה היא הסביבה שאנו נמצאים בה הכי הרבה שעות במשך היום. בהתאם לכך, כדאי להתאים את סביבת העבודה באופן הטוב ביותר על מנת שתיווצר לנו סביבה נוחה ובריאה. מעבר לכיסא הנוח, לפד לעכבר, לחטיפים הבריאים לנשנוש, יש לחשוב גם על הבטיחות שלכם מפני סכנות בעבודה. כאשר אם מנכים את כל תאונות העבודה או את הסכנות העלולות להתרחש, עולה כי הסכנה מאש הינה דאגה ראשונה במעלה. לצורך כך, חשוב ואף הכרחי לצייד את סביבת העבודה במערכות הגנה מפני אש, תוך כדי לקיחה בחשבון גם ציוד מגן אישי ולהקפיד שההנחיות בנושא יועברו לכל העובדים.
גלאי עשן – על שם מי ולמה?
כיום, כמעט בכל חדר, בייחוד בחדרים צפופים ודחוסים – ישנו גלאי עשן. בזמן שרובנו ראינו בו בנעורים את השוטר הקטן שמונע מאיתנו לעשן בבית, יש לו תפקיד חיוני בהצלת המקום מפני דליקה. גלאי עשן הינו חלק ממערכת אלקטרונית לגילוי אש ועשן. גלאי העשן עצמו, ביחד עם עוד גלאים כמוהו, מפוזר במבנה המדובר (בית, משרד וכדומה) כאשר כולם משויכים למערכת המרכזית שמתריעה כאשר אחד מגלאי העשן בחדרים מאותת כי יש בסביבתו עשן. בסיס המערכת הינו ה"מרכז" – גלאי אלקטרוני הפועל על בסיס קלט ופלט של מידע, כאשר מעבר לקבלת המידע מהגלאים השונים, המערכת גם בודקת על בסיס קבוע את תקינות הגלאים ומפעילה את הגורמים הרלוונטיים (קריאה לכוחות ההצלה למשל), בהתאם לסוג המערכת.
הגוף האנושי – גלאי בפני עצמו
כפי שהוסבר למעלה, מטרת גלאי העשן היא בעזרת צפיפות העשן בחדר לאתר מקרים של דליקה. בגלל שהגוף שלנו מתפקד בעזרת חושיו כמו ציוד מגן אישי, לדרך פעולת הגלאי ישנו חסרון בולט בהשוואה לגוף האנושי והוא גורם הזמן. על מנת שגלאי העשן לא יתריע בכל פעם שהאוויר דחוס בחדר או שיש עשן מועט (כמו עישון סיגריה עם חלון פתוח, עשן של בישולים וכדומה) המערכת מתריעה רק כאשר העשן נמצא בשלב מתקדם יחסית, ובמונחים של דליקה – כאשר הדליקה בשלב מתקדם. חיסרון זה יכול להימנע בעזרת הגורם האנושי, שיכול להתריע לפי הריח והעין. אז למה בכל זאת יש צורך בגלאי עשן אם גוף האדם נמצא עליו ביתרון? כי בני האדם לא נמצאים כל הזמן במבנה, ובטח שלא באותו החדר.
פתרון בעזרת מים
אם תפקידו של גלאי העשן מסתכם בלאותת לגורמים הרלוונטיים את קיומה של הסכנה, מערכות כיבוי אוטומטיות הן בעצם צעד מתקדם יותר של התהליך – בזכות כך שכשמן כן הן, מכבות באופן אוטומטי את הדליקה לאחר שזו מתגלה. אז כיצד בדיוק הן פועלות? ברגע שטמפרטורת החדר עולה בצורה ניכרת, משתלטת המערכת על הדליקה ומכבה אותה בעזרת נתזי מים. זוהי דרך יעילה במיוחד, אך החיסרון המרכזי הוא גרימת נזק לרכוש (בגלל המים) וזאת גם כאשר הדליקה הינה קטנה יחסית. פתרון זה נפוץ במיוחד בבניינים גבוהים, שכן מכבי האש מוגבלים במספר הקומות שהם יכולים להגיע ועל כן מערכת זו משמשת כפתרון בזק לדירות הנמצאות בקומות הגבוהות.