בשנים האחרונות אנו עדים לעלייה חדה במספר גורדי השחקים בישראל ולשינוי של ממש בתפיסת הביטחון הקלאסית. העובדה שבניינים אלו מאכלסים מאות ואף אלפי תושבים בכל רגע ומרכזים תשתיות מורכבות במיוחד, גורמים לכך שרבים מהדיירים בוחרים להתקין מערכות אש מתקדמות.
ההיבט הדמוגרפי
הבניינים הגבוהים מכילים כמות גדולה מאוד של אנשים בכל רגע נתון, מה שגורם לכך שכל שריפה קטנה עשויה להסתיים בטרגדיה של ממש. משום כך, חובה להקפיד על ציוד כיבוי אש תקני בכל קומה ולא להסתפק במענה נקודתי בכל דירה. פריסה נכונה של ציוד זה צריך להיעשות בשיתוף עם גורמי מקצוע מוסמכים ולהתבצע הרבה לפני מועד האכלוס הראשוני של כל בניין.
פרדוקס התשתיות
בכדי לספק את צריכת החשמל והגז הגבוהה של בניינים רבי קומות, יש להתקין תשתיות בעצימות גבוהה. יחד עם זאת, דווקא העובדה שהתשתיות חזקות ומורכבות כל כך, עשויה להיות קטלנית בשעת משבר. כל קצר קטן במערכות החשמל עלול להדליק את בלוני הגז המסוכנים ולגרום לטרגדיה בתוך שניות. מסיבה זו חשוב להציב ספרינקלרים מסביב לכל גורם דליקה פוטנציאלי ולהתקין סנסורים אשר יאפשרו לכם למנוע את האסון.
מלכודת פתחי האוורור
אחד האספקטים הביטחוניים הבעייתיים בכל בניין גבוה נוגע לעניין מערכות האוורור. מערכות האוורור הקיימות בבניינים הגבוהים מאפשרים פיזור יעיל של חמצן בכל קומות הבניין אך גם מפזרים את העשן הרעיל בזמן של שריפה. משום כך, חשוב שיהיה ציוד כיבוי אש אשר כולל בתוכו מסכות חמצן ייעודיות ומערכת סירקולציה איכותית, שתפעל בשעת משבר.
חניונים תת קרקעיים
חניונים תת קרקעיים הפכו לאחד הפתרונות הפופולריים ביותר עבור מבנים גבוהים. לצד היתרונות ההנדסיים שלהם, כדאי לזכור שהם מסוכנים במקרה של דליקה ומשבשים את יכולת ההתפנות העצמאית של כל דייר. בנוסף, העובדה שהם סגורים לגמרי הופכת אותם לרגישים לעשן ומשבשת את היכולות של מערכות כיבוי האש להגיע למקור הדליקה. לכן, חשוב לייצר דרכי גישה חלופיים ולקחת בחשבון את הבעייתיות המובנית שקיימת בכל חניון שכזה.
בעיית המעליות
גורדי שחקים מסתמכים על מערכת המעליות בכדי לשנע את הדיירים לקומות הגבוהות ונוטים להזניח את גרם המדרגות. מסיבה זו, חשוב להתקין ספרינקלרים בכל גרם המדרגות ולדאוג שדרכי הגישה אליהם יהיו חשופים בכל עת. אגב, בעת כל התקנה חייב להקפיד גם על מערכת כריזה שתאפשר לכל הדיירים להתכונן ליציאה ועל מערכת תאורת חירום לשעת משבר.