שריפה עלולה לפרוץ בתוך שניות ולהביא לנזק עצום לרכוש וגם לנפש. אף מקום אינו חסין בפני שריפות, כאשר הרכב בו אנו נוהגים מהווה כר פורה לכך: ככה זה כשיש בו מנוע חם, דלק דליק וסיכון ממשי לפריצת שריפה כתוצאה מבלאי של הרכיבים השונים או מתאונת דרכים. מטף כיבוי אש יכול למנוע מהאסון להתרחש, כאשר החוק בישראל מחייב אחזקה של מטף שכזה ברכבים של שירות הביטחון (המשטרה ושירות בתי הסוהר), אמצעי תחבורה ציבורית ומשאיות.
כפי שתראו מיד, מומלץ מאד שגם כלי רכב פרטיים, שהחוק לא חל עליהם, יצטיידו במטף. אז מדוע הוא כה חשוב? מה צריך לדעת ביחס אליו? המאמר הנוכחי עוסק בשאלות החשובות האלה.
בטיחות אש כמילת מפתח
מטף כיבוי אש לרכב, מטבע הדברים, נועד להיכנס לתמונה במקרה בו פורצת שריפה, חלילה. המטף מאפשר פעולה מהירה ולרוב גם מיידית במקרה של שריפה, תרחיש בו כל שניה חשובה ויכולה לגרום להבדל בין נזק מינורי לרכב לטוטאל לוס, או אפילו בין יציאה מהרכב ללא נזק גופני למוות של הנמצאים בתוכו. המטף תורם לשקט הנפשי של האנשים המשתמשים ברכב, סוגיה שאין לזלזל בה כלל. בנוסף לכך, עלות המטפים לרכב היא מינורית, כשסוג פשוט יחסית של מטף – כפי שנראה בהמשך – צפוי לעשות את העבודה בצורה יעילה.
את המטף ניתן למקם באזורים שונים ברכב. אף על פי שפשוט ומפתה לשים אותו בתא המטען, הוא לא בהכרח יאפשר פעולה מהירה במקרה של דליקה כשהוא נמצא שם. תחת זאת, מומלץ להעדיף מקומות נגישים בפנים הרכב, ורצוי מקדימה – על מנת שילדים או נוסעים סקרנים לא יתפעלו את המטף מבלי שיש בכך צורך. בכל מקרה, חשוב להקפיד על עיגון בטיחותי לרכב, שימנע תזוזה של המטף ויאפשר לו להישמר במקום בו מעוניינים שהוא יהיה.
דגשים בבחירת המטף
כשרוכשים מטף כיבוי אש לרכב, צריך לשים לב למספר פרמטרים ביחס אליו. מבחינת הקטגוריה אליה משתייך המטף, הבחירה היעילה ביותר ואולי גם המובנת מאליה היא במטף אבקה, שמחירו סביר בהחלט. יתרון נוסף של המטף הזה הוא התפעול הפשוט שלו, שמסייע מאד במצבים של פאניקה ומתאים גם לחסרי הניסיון בכיבוי שריפות.
חשוב לשים לב לכך שבדומה למטפים אחרים, גם כאן צריך לקחת בחשבון שאורך חיי המטף אינו אינסופי. לכל מטף יש תאריך תפוגה, לאחריו השימוש בו הופך ליעיל הרבה פחות. אחת למספר שנים נדרש להחליף את המטף, כך שיש לזכור מהו אותו תאריך תפוגה ולהיערך בהתאם.