אומרים שהחידושים המשמעותיים ביותר בשנים האחרונות הם כניסתם של האינטרנט והמובייל. האינטרנט איפשר יצירת תרבות תקשורת חדשה בין אנשים ועזר בהפצת ידע ומידע, המובייל דאג שאותו הידע יהיה זמין מכל מקום. לפני עידן האינטרנט והמובייל, אם הלכתם ברחוב וראיתם שריפה, מה יכולתם לעשות? למצוא טלפון ציבורי בקרבת מקום ולהתקשר למומחים שידעו מה לעשות בשעת שריפה. המובייל והאינטרנט מאפשרים לכם להתקשר מידית וגם מאפשרים לכם גישה למידע שיכול לעזור להפוך אתכם למומחים – לעת צרה.
מביני דבר אומרים שהפיתוחים הטכנולוגיים הקרובים עוקפים את האנשים ומביאים את הידע ישירות אל החפצים. למאה העשרים ואחת הם קוראים המאה של אינטרנט – של – דברים (Internet of things – Iot). במאמר, נבחן התפתחות שכזו (בעבר, הווה ועתיד) בתחום מסוים – תחום כיבוי האש והמערכות להתמודדות עם סכנות השריפה.
על האש וסכנותיה – על היסטוריית ההתמודדות עם סכנות השריפה
האש היא אחד הדברים העיקריים בהם לאדם יש יתרון משמעותי על יתר בעלי החיים. אש יכולה להיות מקור מצוין לחום, אור, אנרגיה, חיטוי ויצירת כלים אך השימוש בה כרוך בסכנות לא מעטות החל מכויות, שריפות משתוללות המכלות ציוד או חנק מעשן השריפה. לצד השימוש באש ובטכנולוגיות העלולות לייצר אש כגון חשמל וקצרים חשמליים, התפתח גם תחום ההגנה משריפות.
לאחר שרומא נשרפה בשנת 64, החליט הקיסר הרומאי, נירו, על שורת תקנות שנועדו להגן מפני הישנות מקרה דומה. התקנה הראשונה והעיקרית נגעה לשימוש בחומרים חסיני אש בבנית קירות בתים. זה למעשה המקור המתועד הראשון בניסיונם של אנשים לא רק להשתמש באש אלא גם להיזהר מפניה.
התקנות הבאות והמתקדמות יותר נקבעו רק במאה ה-17, לאחר השריפה הגדולה בלונדון שכילתה כ-80% מהעיר. מלבד תקנות בנייה הופיע אז גם הציוד הראשון לטיפול בשריפות – משאבות יד המתוכננות במיוחד להתמודדות עם שריפות.
המאה ה-19 הביאה איתה את הקמת צוותי כיבוי האש הראשונים ומעבר מהתמקדות בציוד למניעת מעבר אש בין בניינים לטיפול במבנה אחד בשימת דגש על הצלת אנשים וציוד במבנה הנשרף.
מערכת דיכוי האש הראשונה נוצרה בניו אינגלנד בארה"ב לאחר סדרת שריפות במפעלי טקסטיל ונייר במאה ה-19. בגלל אופי החומרים במפעלים אלו, היה קשה מאד להשתלט על השריפות ואז נוצרו מערכות דיכוי האש הראשונות – הספרינקלרים.
מערכות התמודדות עם שריפות כיום
כיום ישנן מספר גישות להתמודדות עם שריפות:
- מערכות גילוי אש ועשן – חיישני עשן מפוזרים במבנה ויודעים להתריע במידה ונתקלו בפריצת אש. ההתראה יכולה להיות נקודתית ולהפעיל אזעקה בבניין עצמו (ובכך להזהיר את יושבי הבניין מפני הסכנה), או למוקדי חירום הערוכים לטפל בשריפות.
- מערכות אוטומטיות לכיבוי אש "רטובות", הספרינקלרים (מתזים) – מערכות אלו פועלות בשיטת נעשה קודם ונתריע אחר כך – מערכות חיישנים הכוללות בקבוקוני נוזל המתפוצצים כאשר החום סביבם מגיע ל 60-70 מעלות ומתחילים מייד לרסס את האיזור במים. מערכות אלו יכולות להתחבר למערכת התראות המזהה פעולת מתז ומתריעה על הסכנה מקומית או לצוותי חירום. מערכות אלו יודעות לשאוב את המים ממערכת המים העירונית או ממאגרים פרטיים.
- מערכות אוטומטיות לכיבוי אש "יבשות" – ניתן גם להשתמש בגז החונק את האש במקומות רגישים לרטיבות, למשל בחדרי מחשב, לוחות חשמל או ספריות. במקרים אלו, המתז או הברז יופעל כתוצאה משילוב של שיטות לגילוי אש. החידושים העיקריים בשיטות אלו הינם ניתוק מקור המתח (2002) והמעבר לשימוש בגזים שאינם מגבירים את החור באוזון.
- מערכות פינוי ושחרור עשן – מערכות אלו פועלות לאחר גילוי האש להקטין את סכנות שאיפת העשן לאנשים הכלואים באיזור השריפה על ידי פינוי עשן פסיבי או אקטיבי ממקום השריפה.
- מערכות על\תת לחץ – מערכות אלו נועדו כדי ליצור נתיב מילוט לאנשים כלואים בשריפה, למשל במדרגות חירום בבניין רב קומות.
- דלתות אש – הגנה נוספת מפני התפשטות שריפות היא השימוש בדלתות אש שנועדו לבודד את השריפה בין חדרים שונים בבניין.
ומה בעתיד?
העתיד נמצא בסמארטפונים ובאינטרנט, ולכן כדאי לבחון כיצד תחומים אלו מתממשקים לנושא גילוי אש והתמודדות עם שריפות.
כבר היום ניתן למצוא אפליקציות שבאות לעזור לאנשים להתמודד עם מצבים בהם הם נקלעו למצוקה, ובפרט – לשריפה. שתי אפליקציות הזמינות כבר היום, מכסות שני תחומים – מניעה והתמודדות. הראשונה, היא אפליקציה שפותחה על ידי מגן דויד אדום בשיתוף ארגון הצלב האדום האמריקני. האפליקציה מספקת מידע רב למוכנות לשעת חירום, זיהוי מצבי חירום ודרכי תגובה נכונות בשילוב סרטונים ואף מאפשרת התקשרות למד"א ישירות מהאפליקציה.
האפליקציה השנייה, "מקרה חירום", מתמקדת בהזמנת כוחות ההצלה ומאפשרת חיוג מהיר למגוון שירותי הצלה, כולל חיוג מהיר למכבי האש. האפליקציה גם מספקת הוראות לשעת חירום להתמודדות עם מצבי חירום כגון שריפות ואיך לכבותן.
שתי האפליקציות האלו כבר קיימות היום, בהווה, אבל מה הם פני העתיד? לצורך כך כדאי לבדוק לאיזה סטרטאפ מגייסים כסף בימים אלו, ובפרט דרך אתר אינדיגוגו הפונה ישירות לציבור. אחת ההמצאות המעניינות שאמורה לצאת בימים אלו למדפים ולייצור המוני היא גאדג'ט שנקרא Canary. מדובר במה שנראה כצילינדר מעוצב שיודע לעשות הרבה מאד. הצילינדר כולל מצלמות HD על זויות צילום רחבות, חיישנים למדידות איכות האוויר, הטמפרטורה ועוד ואפילו חיישני תנועה. הצילינדר הזה מתחבר באמצעות Wi-Fi לאינטרנט ויודע להתריע לבעלי הסמארטפון המחובר אליו (וגם למערכות כוחות ההצלה המתאימות) אם למשל פורצת שריפה בבית. אחד החיישנים בודק נוכחות קרבון מינוקסייד באויר הבית, ובמידה וכמותו עולה משמעות הדבר היא שישנה שריפה בבית. הצילינדר הזה גם מזהה פריצה לבית ועוד מגוון מצבים – ואולי הדבר הכי מרשים לגביו הוא שהוא לומד את הרגלי הצריכה של הגרים בבית ויודע לזהות מצבים לא תקינים ככל שנעשה בו יותר שימוש. עוד מידע על הפיתוח אפשר לקרוא בכתבה "שומר 2.0: הגאדג'ט החכם שישמור לכם על הבית"
גילוי שריפה מוקדם מציל חיים ורכוש. הידע מה לעשות והיכולת להגיב במהירות וביעילות בעת גילוי שריפה מתאפשר כיום באמצעות מגוון ציוד ייחודי ועובר לאט לאט גם לעולם המובייל והאינטרנט של הדברים.