בעלי עסקים אחראים על שלומם של אנשים רבים: העובדים שמגיעים מדי יום למקום עבודתם, אם מדובר במקום שמקבל קהל יש גם לקוחות ולפעמים אפילו רבים, ספקים שונים מזדמנים גם הם לעסק ובחלק מהמקרים גם אנשים שעוברים בסביבה מושפעים ממה שקורה בתוך העסק. בהתאם, חשוב מאוד לוודא שהמקום ערוך למצבי חירום ובפרט לפריצת שריפה.
כדאי לזכור ששריפות עלולות להתפתח בנסיבות שונות: דליפת גז, תקלה בלוח חשמלי, אש ממקור חיצוני שמתפשטת אל תוך העסק, הצתה מכוונת ועוד. אין דרך למנוע ב-100% פריצת שריפה, ולכן חובה לצייד את המבנה במערכות מתקדמות לזיהוי וכיבוי אש.
התקנת אמצעים לגילוי אש
המפתח העיקרי של מזעור הנזק של שריפה הוא זיהוי מהיר שלה. ככל שמגלים אותה יותר מוקדם, כך בדרך כלל קל יותר להשתלט עליה ולמנוע ממנה להתפשט לכל עבר. בנוסף, איתור מוקדם של בעירה לא מתוכננת משאיר זמן רב יותר לפינוי המקום מכל בני האדם שבו מבלי שהם יילכדו או ישאפו כמויות גדולות של עשן מסוכן.
בהתאם, כל מערכת כיבוי אש מתקדמת מבוססת קודם כל על גלאי עשן שמבוססים על המשוואה שאין עשן בלי אש – ומספקים התראה מידית כשנוצר מצב חירום.
המענה הראשוני לכל שריפה
לא רק זיהוי מהיר: כדאי כמובן לספק גם מענה מהיר מאוד לכל שריפה שפורצת ובכך לעכב את התפשטותה ואפילו לכבות אותה לפני שהיא מייצרת מצב חירום מורכב במיוחד.
את המענה המידי מספקים ספרינקלרים, ובעברית: מתזים. על-מנת שיובטח המענה הרצוי לכל בעירה, חשוב לפרוס נכון את המתזים לאורך התקרות בכל החללים של העסק, וכמו כן להקפיד על איכות ועל עמידה בתקנים הרלוונטיים – כך שברגע האמת הם ימלאו את ייעודם.
ציוד כיבוי אש מתקדם
באופן טבעי כמות המים במתזים לא יכולה להיות משמעותית, ולכן גם כשיש התראה מידית לשריפה והספרינקלרים נכנסים לפעולה ייתכן צורך בהפעלת ציוד כיבוי אש נוסף, עוצמתי יותר.
את הציוד יש לאחסן במקום בולט לעין, בתוך ארון כיבוי אש. כדאי לקחת בחשבון שבשעת חירום התפקוד של חלקנו לפחות אינו מיטבי, ואם למשל המטף יהיה במקום אחר לא בהכרח נזכור איפה הוא נמצא. ארון ציוד כיבוי אש תקני כולל מטפים שאותם יכולים להפעיל גם אנשי העסק (כמובן בהתחשב במצב ומבלי לסכן את עצמם), זרנוקים, גלגלונים, מזנקים וברז כיבוי אש. בדיקות