בכל שבוע יש בממוצע כ-1,000 שיחות טלפון בהולות לרשות הארצית לכבאות והצלה בגלל שפורצת שריפה. ברוב המקרים, הנזק מוגבל לרכוש "בלבד", אבל למרבה הצער כולנו מכירים גם סיפורים שהסתיימו באופן טראגי ובנפגעים בנפש. המסקנה המתבקשת היא שכולנו נדרשים להפגין אחריות, ולנקוט בכל הצעדים למניעת אסון – גם מבחינת התנהגות שממזערת את הסיכון להופעתה של האש וגם מבחינת הצטיידות באמצעים שמאפשרים להשתלט עליה במהירות.
מדוע פורצות שריפות?
שלושת הגורמים העיקריים לשריפה הם רשלנות (כ-35%), כשלים חשמליים (כ-25%) ושימוש באש גלויה (כ-10%). מבחינת החלוקה בין המיקומים השונים, כ-60% מהאירועים התרחשו בשטח פתוח וכשליש בתוך מבנים (7% הנותרים הם דליקה בתוך מכונית).
את רוב המקרים ניתן למנוע! בעזרת הקפדה על מספר כללים פשוטים, שיפורטו בפסקה הבאה, הסיכון לשריפה פוחת במידה ניכרת.
המלצות להתנהגות נכונה שתפחית את הסיכון לשריפה
- השתמשו בלוחות חשמל ובמכשירים חשמליים בעלי תו תקן בלבד.
- הימנעו מאלתורים הקשורים לחשמל.
- כל סימן חריג – ריח מוזר שיוצא מתקע, שקע או מכשיר, צבע שונה לשקע וכו' – מחייב להפסיק את השימוש בו. במקרים אלה מומלץ להזמין חשמלאי מוסמך על-מנת שיבצע בדיקה יסודית.
- מפצלים וכבלים מאריכים מועדים לפורענות, וכדאי לצמצם את השימוש בהם למינימום ההכרחי.
- הקפידו לערוך בדיקות תקופתיות של רשת הגז.
- אם ישנו ריח חשוד של גז, סגרו באופן מידי את ברז הגז הראשי ואת כל ברזי הגז שמחוברים למכשירים השונים. כמו כן, יש להוריד את מפסק החשמל הראשי. צעד נוסף הוא אוורור המקום ופינוי כל מי שנמצא בחלל. רק לאחר שמגיע טכנאי מוסמך ובוחן את המצב ניתן לחזור לשגרה.
- לא להשאיר אש גלויה בלי השגחה – כולל נרות, תנורי חימום ובפרט ספירלה וגם סירים על הגז.
- להרחיק גפרורים ומצתים מהישג ידם של ילדים.
- אם יש לכם גינה, כדאי להרחיק צמחייה יבשה, שכן היא דליקה מאוד.
איזה ציוד חשוב להתקין בכל דירה?
בנוסף לכל הפעולות הנ"ל, שנועדו להקטין את הסיכון להיווצרות אש מסוכנת, כדאי מאוד גם להצטייד בפתרונות איכותיים שמסייעים לנטרל אש שכבר פרצה.
הדגש העיקרי בבחירת ציוד כיבוי אש הוא התאמה מדויקת למאפייני המבנה לאופי הפעילות שמתרחשת בו. בכל מקרה הבסיס הוא גלאי עשן – אמצעי פשוט יחסית זה מספק התראה מצוינת שמספקת לכל מי שנמצא באותו חלל זמן יקר כדי להתרחק מהמקום וכך להינצל. בנוסף, גלאי העשן מאפשרים להיאבק בשריפה עוד לפני שהיא מתפשטת מאוד, כך שיש סיכוי גבוה יותר לכבות אותה עוד לפני שנגרמים נזקים חמורים.
מרכיב נוסף של מערכות כיבוי אש הוא מטף. מומלץ שבכל דירה יהיה מטף כיבוי אש, תקני כמובן (לפי תקן ישראלי מספר 129), וכך גם בחנויות, משרדים ושאר בתי עסק, גם אם הרגולציה לא מחייבת זאת (שהרי האחריות לשלומם של הנמצאים במקום חשובה לא פחות מהתקנות).
איך למנוע אסונות בבניינים משותפים?
בניין משותף, ובפרט אם הוא רב קומות וחיות בו עשרות משפחות, עלול להפוך למוקד אסון אם לא ננקטים כל הצעדים החיוניים.
פעולה הכרחית אחת היא התקנת ספרינקלרים – המתזים הם הקו הראשון של עיכוב התפשטות האש וכיבוי הבעירה. מומלץ בחום להתייעץ עם מומחים בתחום לגבי אופן פריסת הספרינקלרים וגם לגבי תחזוקתם השוטפת כך שתוכלו לדעת בוודאות שאם חלילה תפרוץ שריפה, הם ייכנסו מיד לפעולה.
דגש חשוב נוסף הוא שמירת חדרי המדרגות פנויים מציוד שכן הם משמשים כמעברי מילוט בשעת חירום. הדלתות בכל הקומות חייבות להיות חסינות אש, ויש לוודא שהן טרוקות. כמו כן, יש לוודא שבדלת הכניסה לבניין מותקן מנעול פרפר ולמעשה זהו הצילינדר המומלץ גם בדלתות הכניסה לדירות, כך שאם חלילה פורצת שריפה תוכלו לצאת במהירות.
תמונה: olivier26 / 123RF Stock Photo