מנדף הוא מתקן אוורור הנפוץ בענפי המזון, החקלאות, התעשייה ועוד. באמצעות מערכות נידוף עשן ניתן להבטיח סירקולציה של אוויר נקי ובריא. יש סוגים רבים של מנדפים אולם הפעילות שלהם תלויה בראש ובראשונה בהתקנה. ככל שההתקנה של המתקן תהיה איכותית ותתאים לאיזור בו הוא עובד, כך ניתן יהיה לנצל את האנרגיה שלו בצורה אופטימאלית. ההבדלים העיקריים הם בין מערכות נידוף עשן למסעדות, בתי מלון, בתי קפה, אולמות אירועים, מפעלי תעשייה כימיים וכדומה. בנוסף, יש להדגיש את החשיבות של ניקוי מקצועי ויסודי. הניקוי מצמצם משמעותית את הסיכוי לשריפות או דליקות והוא משפר את שאיבת העשן. ניקוי תקופתי גם מונע נזילות שמן במנדף ולכן משפר את הנראות האסתטית של המערכות. אנו באמין אש מתקינים מערכת כיבוי במנדפים אשר מאובזרת באמצעות גלאי חום ומתזים המפזרים את נוזל הכיבוי.
כיצד מבצעים את ההתקנה?
השלב הראשון לאחר רכישת והתקנת מנדפים הוא התייעצות עם אנשי מקצוע. יש לברר על מערכות נידוף עשן ועל שילוב מפוחים, מנדפים ותעלות בתוך המבנה בו פועל העסק. רצוי לעבוד בשיתוף פעולה מול מהנדסים המכירים את התחום ולערב גם יועצי בטיחות מוקדם ככל האפשר. בצורה כזו ניתן להזמין מגוון עבודות ולסיים תוך זמן קצר את ההתקנה. מעבר לכך, יש חברות המציעות מלבד התקנה גם שירותי החלפה וניקוי מסננים או פילטרים. תפקידן של החברות הוא לזהות את דרישות מערכות הנידוף ולבצע את ההתאמות הנדרשות עבור צרכי העסק. החלפת מסננים מתבצעת כדי לשמור על תקינות המערכת ובמהלך ההתקנה חשוב להקפיד על יצירת גישה נוחה. המסננים מוחלפים ככל שנדרש ולפי רמת העומס והעבודה של מערכות נידוף עשן, אולם ההתקנה הראשונית היא זו שתקבע את האפקטיביות.
במהלך התקנה רצוי להבחין בין סוגים שונים של מסננים ופילטרים. הסוגים העיקריים האחראיים על ספיחת שמן הם אלומיניום מקדים, קרטון סופרגלאס, קרטון FAR מקדים, שק ומסנן אלקטרוסטאטי. בכל הנוגע אל ספיחת ריחות, ההתקנה השכיחה היא של מסננים מסוג פחם פעיל. הטיפול במסננים האחראיים על ספיחת שמן כולל ניקוי והחלפה, בעוד הטיפול בפחם יעיל נקבע בהתאם לתנאים המצטברים.
כל מה שצריך לדעת על ניקוי מנדפים
הטיפול במנדפים אינו מסתיים עם ההתקנה. מערכות נידוף מכל סוג דורשות פעולות תחזוקה קבועות וסדירות. את הניקוי של המנדפים לא מומלץ לבצע באופן עצמי למרות שיש מסעדות המקפידות על כך. ניקוי עצמי אינו מהווה תחליף לניקוי על ידי חברה מקצועית וזאת בשל מספר סיבות. ראשית, יש תקנים המגדירים את צורת הניקיון של מערכות נידוף בעסקי מזון ובמפעלים אחרים. תקן 1001 חלק 6 וגם התקן הבינלאומי 96NFPA הם רק חלק מרשימת הדרישות והסטנדרטים. שנית, במהלך ניקיון של חברה מקצועית מתבצעת שטיפה של מסנני הטיפות. השטיפה היא על בסיס מים בשילוב חומרים ייעודיים וכמו כן מבוצע גם ניקוי ארובות. אנשי המקצוע בוחנים את יעילות מערכת הנידוף, פותחים את פתחי השירות והניקוי בתוך התעלה ולבסוף מנקים גם את המפוח או את תא הסינון הממוקמים על פי רוב על הגג.
מקרי שריפה רבים שהתרחשו במפעלי מזון ובמסעדות הביאו את רשויות הכיבוי וההצלה לאכוף היטב את הדרישות לניקוי מערכות נידוף. התקנים מגדירים באיזו תדירות צריך לבצע את הניקוי ולכל מטבח יש תדירות אחרת. מערכת המגנה על בישול באמצעות גריל פחם צריכה לעבור ניקוי חודשי, בעוד מערכת הגנה על תדירות בישולים גבוהה עוברת ניקיון רבע שנתי. מערכת הגנה על תדירות בישולים בינונית מנוקה באופן חצי שנתי ומערכת בתדירות בישולים נמוכה זקוקה לניקיון שנתי בלבד.