אמצעי כיבוי אש ביתיים מהווים לעיתים קרובות את קו ההגנה הראשון בכל מקרה של שריפה. מכיוון ששריפות יכולות לפרוץ ללא אזהרה מוקדמת, לעיתים בשל תקלה במערכת החשמל, סיגריה בוערת, תנור גז, תנור בישול או כל גוף חימום שהוא, חשוב שבכל בית יהיו אמצעי בטיחות מתאימים ובראשם – מטף כיבוי אש ביתי. כדאי מאוד להכיר את העובדות העיקריות הקשורות במטפי הכיבוי הנפוצים וגם לדעת כיצד מפעילים ומשתמשים באמצעי זה.
בוחרים מטף
עבור כל מי שבטיחות בבית, ביטחון בני המשפחה ובטיחות הילדים חשובים לו, בחירה חכמה במטף כיבוי היא צעד חיוני ביותר. קיימות לא מעט חברות שמשווקות מטפים ויש לוודא לפני הרכישה שמדובר בחברה אמינה, שפועלת על פי תווי התקן הקיימים בשוק ושמוצריה מאושרים על ידי הגופים הנוגעים בדבר. עוד חשוב לדעת את העובדות הבאות:
- תוקף – לכל מטף כיבוי יש תוקף להפעלה. יש לשים לב לעניין זה גם כאשר רוכשים מטף חדש וגם כאשר ישנו מטף קיים. החלפה מעת לעת, בכל מספר שנים, תבטיח הפעלה תקינה בשעת חירום.
- גודל – ישנם מטפי כיבוי בגדלים שונים. בין היתר ניתן למצוא מטפים קטנים במשקל של קילוגרם אחד או שניים אך יש גם מטפים גדולים יותר, בני שלושה קילוגרמים ויותר (וזאת בנוסף למטפי ענק המיועדים לרוב להתקנה ולשימוש בתעשייה ובמבנים ציבוריים גדולים).
- אבקה או גז – ישנם מטפים שפועלים על בסיס אבקת כיבוי ויש כאלה הפועלים על גז. מבחינת המשתמש הביתי, אין הבדל גדול בין שני הסוגים מבחינת יעילות.
הפעלה נכונה
גם בעת שימוש במטף ביתי, ממש כמו בשימוש בציוד כיבוי אש על ידי אנשי כבאות והצלה, חשוב מאוד להקפיד על הפעלה נכונה. ההפעלה הנכונה מבוססת על כמה שלבים והם:
- הכנה מקדימה – לפני הפעלת המטף יש למשוך את נצרת הבטיחות שנועדה למנוע את בריחת חומר הכיבוי בשעה שהמטף מאוחסן. במידה וזהו השימוש הראשון במטף יש לסלק לפני כן את מנגנון האבטחה המקבע את הנצרה.
- התמקמות וכיוון – כיבוי יעיל של אש נעשה כאשר עומדים במרחק מה מהלהבות (ולא ברכינה מעליהם). המרחק אמור לשמור גם על בטיחות אישית וגם לאפשר את כיוון המטף לאזור הרצוי שהוא בסיס האש; טעות נפוצה היא לכוון את המטף אל ראש הלהבות.
- כעת יש להפעיל את המטף באמצעות התזה רציפה של חומר כיבוי לעבר מוקד האש.