בנייני המגורים בישראל צומחים לגובה ובהתאם מספר בני האדם ששוהים בכל נקודת זמן בכל מבנה כזה הולך וגדל. על-מנת להבטיח את שלומם גם אם חלילה פורצת שריפה, ישנן תקנות רבות שהדיירים מחויבים להקפיד עליהן. בפרט חשוב להכיר את הוראות כיבוי האש המרכזיות, אותן נסקור בעמוד זה.
גלאי עשן
על-מנת להתמודד בהצלחה עם שריפה, חשוב לזהות במהירות כל אירוע כזה. בהתאם, הוראות כיבוי אש בבניינים כוללות חובת התקנת גלאי עשן. ההתקנה חייבת לעמוד בתקן ישראלי 1220 חלק 5. עוד כדאי לדעת שבמבני מגורים בגובה של 42 מ' ומעלה יש להתקין גלאי עשן בכל דירה. עוד דגש קריטי הוא בדיקה תקופתית של כלל הגלאים במבנה ע"י אנשי מקצוע מוסמכים.
ספרינקלרים
קו ההגנה הראשון נגד התפשטות שריפות הוא ספרינקלרים, ובעברית – מתזים. לפי הוראות כיבוי אש בבניינים, יש להתקין מתזים כולל בחדרי אשפה, באזורים התת-קרקעיים כולל חניונים ובמבנים רבי קומות גם בכל דירה. גם את הספרינקלרים יש לבדוק באופן תקופתי, לרוב אחת לשנה, כדי לוודא שבזמן אמת הם יוכלו לספק את המענה הדרוש ולעכב את התפשטות האש.
מטפים וגלגלונים לכיבוי אש
לאחר שהמתזים נכנסים לפעולה, נדרש במקרים רבים שימוש גם באמצעים אקטיביים כמו מטפים וגלגלונים. בחלק מהבניינים חובה להחזיק גם מטפים בכל דירה – מטפי אבקה של 3 ק"ג. עמדות כיבוי אש תקניות כוללות לצד המטף (מטפי אבקה 6 ק"ג) גם ברז כיבוי (שקוטרו 2 צול), 2 זרנוקים (בקוטר זהה ובאורך של 15 מ'), מזנק (גם כן בקוטר של 2 צול), גלגלון (קוטר ¾ צול). כמו כן, כל הציוד חייב להיות מאוחסן בארון תקני עם סימון ברור. ביקורת תקופתית שמבוצעת ע"י חברות שזו ההתמחות שלהן כוללת באופן טבעי גם את ארון כיבוי האש ואת המטפים.
דגשים נוספים
בנוסף למרכיבים העיקריים הנ"ל, כוללות הוראות כיבוי אש בבניינים התייחסות גם למערכות שונות לשחרור עשן על-מנת למנוע פגיעה כתוצאה משאיפת עשן, חדר מדרגות שמוגן ע"י דלתות חסינות אש (באחריות הדיירים לוודא שהן סגורות באופן קבוע, משום שאף פעם אי אפשר לדעת מתי תפרוץ שריפה ויהיה צורך להשתמש בחדר המדרגות כדי להתפנות מהבניין), דלתות שניתנות לפתיחה מהירה גם ללא מפתח (מכיוון המילוט), ועוד. הדרך הטובה ביותר לוודא שהבניין שלכם עומד בכל ההוראות, וחשוב יותר, מספק את ההגנה ההכרחית בפני שריפות, היא להיעזר במומחים שלנו – גם במהלך הבנייה וגם לאחר מכן כשהדירות מאוכלסות.