החוק מסמיך את רשות הכבאות וההצלה לערוך ביקורות תקופתיות במבנים מכל הסוגים. מטרת הביקורת היא לוודא שהמבנה ערוך לתרחיש של דליקה, וכי מתקיימים בו כל הסדרי הבטיחות הרלוונטיים. המידע בעמוד זה נועד לסייע לבעלי עסקים ונכסים להתכונן לביקורת ולקבל את האישור הדרוש ללא עיכובים מיותרים.
היכרות עם הדרישות
כל עסק או מבנה נדרש לעמוד בדרישות שונות – על סמך גודלו, הייעוד (כפי שמופיע בצו רישוי עסקים), תנאי ההיתר, דרגת הסיכון לשריפה ועוד. בהתאם, הפעולה הראשונה שכדאי לבצע לקראת ביקורת כיבוי אש היא לדעת מהן הדרישות, ואת המידע תוכלו למצוא כאן.
אופציה נוספת היא לברר את הדרישות הרלוונטיות עבורכם דרך האפליקציה "כבאות והצלה לישראל".
טפסים ואישורים
לקראת הביקורת, תתבקשו למלא מסמכים שונים, חלקם מקוונים ואת חלקם יש למלא ידנית, וכן לוודא שמי שחותם עליהם הוא האדם המוסמך לכך. עוד דגש הוא לוודא שכל הפרטים הדרושים בכל טופס מולאו.
את הטפסים תוכלו להוריד מהאתר של רשות הכבאות וההצלה, דרך הקישור הזה.
תדירות הביקורות
רשות כבאות והצלה שואפת למצוא איזון בין האחריות להפחתת סכנת השריפה לבין הרצון להקל על בעלי עסקים ולהימנע מרגולציית יתר. כחלק מרפורמה בתחום הרישוי, מספר רב של עסקים ונכסים נמצאים כיום במסלול תצהיר. כמו כן, הותאמה תדירות הביקורות לדרגת הסיכון בכל מקום:
- בנכס בדרגת סיכון 1 – הביקורת תתבצע אחת ל-7 שנים.
- נכס בדרגת סיכון 2 – אחת ל-5 שנים.
- דרגת סיכון 3 – כל 3 שנים.
- דרגת סיכון 4 – אחת לשנתיים.
- דרגת סיכון 5 – בכל שנה.
דרגת הסיכון נקבעת על-פי סיווג פריט כפי שהוגדר ע"י מחלקת הרישוי של הרשות המקומית. מומלץ לוודא כי ישנה התאמה בין הייעוד המוגדר בתיק הנכס (ושמצוין בדוחות הביקורת) לבין פריט הרישוי.
כיצד מתנהל תהליך הביקורת?
על-מנת לתאם ביקורת כיבוי אש בעסק או בנכס יש לפנות אל מוקד השירות של רשות כבאות והצלה לישראל. בחלק מהמקרים הרשות היא זו שיוזמת את הביקורת, בהתאם לתדירות הרלוונטית.
לאחר הביקור במקום, מפקח הגנת אש של הרשות ישלח את הדוח שערך לאיש הקשר כפי שהוגדר בתיק כיבוי אש (כדאי לוודא מול מוקד השירות שכל פרטי ההתקשרות מעודכנים. פרטים אודות עדכון איש קשר תוכלו למצוא כאן).
את הדרישות המפורטות בדוח הביקורת חובה ליישם ללא דיחוי. ניתן לערער על דרישות לתיקון ליקויים, בכתב, ותוך 30 ימים ממועד קבלת הדוח – אבל גם במקרה כזה נדרש תיקון של הליקויים שהתגלו. אי מילוי דרישות דוח הביקורת עלול להוביל לביטול אישור כיבוי אש, לביטול רישיון העסק ואף לשימוע לקראת הוצאת צו הפסקת פעילות מנהלי. עוד חשוב להדגיש כי דוח הביקורת לכשעצמו לא מהווה אישור.
כמה זמן אורך התהליך עד לקבלת האישור?
משך תהליך הביקורת משתנה בהתאם לגודל העסק או הנכס, דרגת הסיכון שמאפיינת את הפעילות בו, היקף מערכות הבטיחות הקיימות ועוד. היערכות נכונה, כולל הכנת כל המסמכים הדרושים והקפדה על עמידה בדרישות, מקצרת את התהליך.
ניתן להתעדכן בסטטוס הטיפול באמצעות שירות שנקרא "תיק בקליק". שירות זה מאפשר גם לצרף בקלות וביעילות את כל המסמכים הדרושים לצורך הביקורת. למידע נוסף אודות השירות, שכרוך ברישום מוקדם:
https://www.gov.il/he/service/fire-safety-bag-management-online
חשוב לציין כי בכל מקרה האחריות על הימצאות ציוד בטיחות אש בעסק או בנכס מוטלת על בעלי המקום, בלי קשר לביקורת של רשות הכבאות. גם תקינות המערכות הנ"ל ותחזוקתן השוטפת הינה באחריותכם, וכך גם נגישות דרכי המילוט.